Det är kul att gå dit …

Dessutom trivs man, mår bra där och man kan lyckas med det som är viktigt!

Vad är det för ett ställe?

Det borde vara en skola eller en arbetsplats för där ska man klara av något, helst lyckas så bra som möjligt.

Efter en sommar som gett vila och återhämtning så återgår vardagen till jobb eller skola för många. Du kanske redan avslutat din semester och är på jobbet idag. Den som går i skolan har några veckor kvar innan det är dags.

Den goda arbetsplatsen

Så ska rubriken vara tyckte en förvaltningschef när vi planerade för höstens första chefsdag.

Det är en bra rubrik då den är öppen för att diskutera och förklara. Vad menar vi med det, vad är det som gör att en arbetsplats upplevs som ”god”? Diskussionen blir som ett målbildsarbete. Det finns alltid många tankar om vad som gör att man gillar och trivs på sitt jobb.

Bara att ställa frågan sätter igång en process som skapar förändring. En förändring av delaktighet och vilja att sedan bidra i den fortsatta analysen:

– Vad har vi som gör att vår egen arbetsplats är ett bra ställe.
Och vad kan vi göra för att stärka den upplevelsen ytterligare?

Det blir ett salutogent förhållningssätt till det egna sammanhanget.

Den salutogena skolan

Fleras skolor vi mött har valt en salutogen inriktning på sitt sätt att utveckla sin arbetsplats och sin verksamhet. Och med verksamhet menar jag, sitt sätt att stötta både personal och elever att må bra och lyckas.

Ett salutogent förhållningssätt innebär att se och uppskatta varje människas förmåga och möjligheter. Genom att skapa ett sammanhang som bidrar till meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet så stärks känslan av sammanhang. Det blir bra för både välbefinnandet och möjligheten att lyckas.

Åmåls skolor satsar salutogent

I Skollagen står det att elevhälsans arbete främst ska vara förebyggande och hälsofrämjande. Det är elevernas utveckling mot utbildningens mål som ska stödjas.

Det vill både grundskolan och gymnasieskolan i Åmåls kommun göra verklighet av genom att utgå från ett salutogent perspektiv. Sedan några år tillbaka använder man KasamDIALOGEN® som stöd för samtal om vad som stärker känslan av sammanhang.

Hur lyckas Åmål!?

Går det att utveckla en mer salutogen skola?
Välkommen att lyssna på Åmåls berättelse under vårt frukostwebinarie den 20 september kl 8.30.

Du kan läsa mer och anmäla dig här ››

Skrivet av Anders Hanson, 10 augusti 2022