Hur bidrar värderingar till en god kultur med en god ekonomi?

Organisationer är komplexa sammanhang som är utmanande att styra när man vill komma dit man vill.

Häromdagen mötte jag en kommun med nästan 2000 anställda.
Första aktiviteten för att styra mot framtiden var att formulera en ny vision. – Så bra vill vi att vi ska bli. En förhoppningsskapande och engagerande aktivitet.
Många organisationer har formulerat visioner och värdeord med tanke att dessa ska påverka engagemang, kvalitet och resultat i verksamheten.

FRÅN ORD TILL VERKSTAD

Nu räcker det ju inte med ord. Hela systemet behöver påverkas och ofta förändras om styrningen ska lyckas. Ibland är det fråga om att byta kultur. Traditionen i många stora organisationer har kännetecknats av en klassisk lydnadskultur. Där gör man mest det som är tillsagt och det man brukar. Med värdestyrning tänker vi oss att nå hög delaktighet och engagerade medarbetare som vill bidra till de bästa lösningarna i varje möte.

Värdestyrningens hemligheter är egentligen inte hemliga. De är kanske ovanliga att man diskuterar eller tar hänsyn till när man söker svaret på frågan. -Vad och hur ska vi göra för att bli en värdestyrd organisation på riktigt. En plats där människor gärna vill vara och bidra. En plats där kulturen är öppen, omtänksam och ansvarstagande?

NU KOMMER BOKEN IGEN!

Värdebaserad styrning är rätt och viktigt idag. Medarbetare vill idag veta varför, känna delaktighet och uppleva mening i livet och på jobbet.

2015 kom min bok, Salutogen kultur  – från värdegrund till verksamhetsnytta. Den var tänkt att ge förklaring och perspektiv på vad och hur värdestyrning kan gå till. Titeln lyfter också den avgörande förutsättningen att både styrningen, ledarskapet och medarbetarskapet måste bygga på en främjande/salutogen idé. Om vi vill något eller någonstans så måste frågan handla om –

Vad är viktigt och vad har vi som stärker oss och kan bidra till att det blir mer som vi vill.

En pedagogisk fråga

Värdestyrning och värdebaserat ledarskap är till stor del en pedagogisk fråga.

Nu reviderar och kompletterar jag ovannämnda bok. När jag jobbar med den blir jag bara alltmer inspirerad av hur viktig denna kunskap är om vi ska lyckas med dagens utmaningar. På ett övergripande plan är det ambitionen att skapa ett hälsofrämjande och hållbart arbetsliv som behöver detta.

Vi behöver få till en förändring som tar vara på individer och gruppers kompetens och lärande. Då behöver chefer karta, kompass och en pedagogisk metodverktygslåda.

Ha en inspirerande höst!

Skrivet av Anders Hanson den 1 september 2022