KasamDIALOGEN® Utvecklande samtal

Vad är KasamDIALOGEN® – Utvecklande Samtal?

KasamDIALOGEN är ett verktyg som inventerar inre resurser utifrån kasam för individ eller grupper samt ger en enkel mall för att genomföra konstruktiva utvecklande samtal.

KasamDIALOGEN utgår från ett främjande synsätt som bidrar till förändringsvilja eller ett lärande om vad som bidrar till hållbarhet i arbetslivet och livet i stort. Individen tar större ansvar för sin egen situation.

Vill du prova KasamDIALOGEN® ?

Ange din e-post (eller kontakta oss)

Självskattning

Användaren får ett mail med inloggning till ett digitalt verktyg med ett antal främjande frågeställningar. Redan under självskattningen genereras egna reflektioner om sin arbetssituation och livet i stort.

Sammanställning med visuell KASAM-profil

Efter självskattningen får medarbetaren tillgång till en sammanställning med en visuell KASAM-profil och en enkel metod för att ta fram en personlig handlingsplan.

Samtal

Med stöd av sammanställningen kan ett meningsfullt och utvecklande samtal genomföras med en kollega, en chef eller en coach. Verktyget får sitt fulla värde tack vare ett coachande samtal.

Flexibelitet och anpassningsbart

Verktyget kan anpassas till organisationens specifika önskemål. Antal frågor kan väljas. Nya frågor kan adderas. Textinnehåll kan justeras.

Mätbart och historisk trend

Genom att upprepa användningen av kasamDIALOGEN kan förändringen jämföras från år till år. Det finns möjlighet att mäta i procent för dem som önskar, vilket är värdefullt i förändringsarbete.

Grupp och team

Som chef eller ledare kan du skapa en gruppsammanställning för att involvera arbetsgruppen i arbetsmiljöarbetet. Verktyget passar för team-byggande i syfte att samtala om förväntningar och spelregler.

Administration

Som administratör kan du registrera nya handledare i systemet samt följa upp användningen av kasamDIALOGEN inom din organisation.

Kontakta oss

”Hur kan människor påverka sin egen hälsa”

Nyttan och målgrupp

Med kasamDIALOGEN blir utvecklingssamtalet mer uppskattande, stärkande och konstruktivt genom att synliggöra individens resurser och nuläge utifrån kasam. Sammanställningen skapar struktur av mjuka frågor, vilket underlättar utvecklingsarbetet på arbetsplatsen.

KasamDIALOGEN finns i olika varianter för olika målgrupper.

  • För chefer och medarbetare på arbetsplatser
  • För elever i grundskola och gymnasiet
  • För hälsosamtal i livet i stort (olika åldrar)
  • Verktyget finns på svenska, norska och engelska
  • Verktyget passar perfekt för konsulter och coacher

Vill du prova verktyget?

Du kan testa verktyget och ta fram en egen rapport. Fyll i din e-postadress nedan så får du ett mejl med länk till frågeformuläret.

Vill du prova KasamDIALOGEN®

Ange din e-post (eller kontakta oss)

Abonnemang

KasamDIALOGEN erbjuds i olika former utifrån användningsfall:

  • Engångskostnad för coachande samtal och genomlysning (individ eller grupp).
  • Årsabonnemang med fri användning för organisation baserat på antal chefer/handledare.
  • Årsabonnemang för konsulter som använder verktyget för klienter och grupper.

Kontakta oss för prisförfrågan.

Kontakta oss »

Teoretisk förankring

Aaron Antonovsky, professor i medicinsk sociologi, ställde en annorlunda fråga. Istället för att fråga sig varför människor blir sjuka, undrade han:

”Hur kommer det sig att människor, trots att livet är som det är,
ändå bevarar och t.o.m. kan förbättra sin hälsa?”

Genom att ställa frågan med ett salutogent synsätt (salutogenes = hälsans ursprung) kan vi finna lösningar och arbetssätt som skiljer sig från det traditionella patogena synsättet (patogenes = ohälsans ursprung). Aaron Antonovsky forskade och formulerade kasam som teori. Han fann att människor med ett starkt kasam, hanterade livets påfrestningar på ett sätt som ledde till en god hälsa.

Verktyget baseras på Aaron Antonovskys kasamteori som vägledning för att utforska och stärka drivkrafter, förståelse och förmåga som leder till både hälsa, goda prestationer och ansvar. De ”mjuka” frågorna får en struktur som underlättar det fortsatta kompetensutvecklingsarbetet för både ledare och medarbetare.

Aaron Antonovsky, 1923 – 1994