
Emelie Heimersson på Zeekr: ”Jag vill skapa en miljö där människor växer”
Att bygga team, skapa struktur och få människor att arbeta mot ett gemensamt mål – det är drivkraften för Emelie Heimersson. Efter flera år som linjechef på Zeekr har hon nyligen tagit sig an en ny roll som Program Management Specialist, där hon fokuserar på att stötta projektmedlemmar i att planera, följa upp och driva arbetet framåt.
– Jag har gått från att ha ett direkt personalansvar till att arbeta mer tvärfunktionellt. Nu handlar mitt jobb om att säkerställa att projekten rör sig i rätt riktning och att vi arbetar mot gemensamma mål. Samtidigt är min grundsyn densamma – ledarskap handlar om att lyfta och stötta andra, säger hon.
Ledarskap som bygger engagemang
Oavsett titel har Emelie alltid sett sig själv som en ledare snarare än en chef. För henne handlar ledarskap om att skapa förutsättningar för människor att utvecklas och ta ansvar.
”Jag tror mer på att inspirera än att styra. När människor känner sig sedda och uppskattade blir de mer engagerade. De allra flesta vill göra ett bra jobb, och min uppgift är att hjälpa dem att hitta rätt förutsättningar för att lyckas.”
Att skapa en kultur där människor växer har blivit en viktig del av Zeekrs arbetssätt. Det finns inga fasta ramar för exakt hur processerna ska se ut, vilket ger en frihet att utveckla nya sätt att samarbeta.
– Jag uppskattar att vi har en entreprenöriell anda. Vi är inte låsta vid gamla strukturer utan kan hela tiden förbättra hur vi jobbar tillsammans. Det gör arbetet dynamiskt och spännande – varje dag ser lite olika ut!
Den inställningen gjorde att Emelie kände sig direkt hemma när Zeekr introducerade salutogent ledarskap i organisationen – en filosofi som fokuserar på det som fungerar, istället för att fastna i problem.
Salutogent mindset – en vändpunkt i samarbetet
När Zeekr började arbeta mer med ett salutogent mindset märkte Emelie snabbt positiva effekter i organisationen.
– I början var vissa skeptiska. Hur kan vi lösa problem om vi inte pratar om det som inte fungerar? Men efter några workshops förändrades inställningen. Vi fick en bättre sammanhållning och började reflektera mer över hur vi faktiskt samarbetar.
Genom att ge teamen rätt verktyg har de fått en tydligare riktning och ett mer proaktivt förhållningssätt. Istället för att fastna i problem har fokus legat på att hitta lösningar och stärka det som fungerar.
”Vi har sett en förändring i hur vi kommunicerar med varandra.
Istället för att fokusera på det som inte fungerar, ställer vi oss frågan:
Vad kan vi göra annorlunda? Hur kan vi bygga vidare på det som redan fungerar bra?
Det har skapat en positiv spiral där vi samarbetar mer och tar större ansvar för helheten.”
Konkreta resultat av satsningen
Den salutogena satsningen har lett till en rad positiva effekter. Emelie lyfter fram att sammanhållningen inom avdelningen har stärkts, och att förståelsen för olika sätt att kommunicera och samarbeta har ökat.
– Vi har blivit bättre på att förstå varandras behov och drivkrafter. När vi får syn på våra olikheter kan vi också dra nytta av dem på ett bättre sätt. Det har gjort att vi kan arbeta mer hållbart, både som individer och som team.
Även i den bredare organisationen har insatsen gjort skillnad. Många har tagit med sig det salutogena tänket in i sitt dagliga arbete, vilket har lett till smidigare processer och ett mer lösningsorienterat arbetssätt.
– Det gav även ringar på vattnet ut i övriga organisationen då man märker att många individer tar med sig tankesätt och idéer som formats under workshoparna. Vi ser effekterna i form av bättre samarbete, tydligare kommunikation och ett större engagemang sprida sig i organisationen.
Ett hållbart arbetsliv och en ljus framtid
I en bransch där förändringstakten är hög är det avgörande att hitta en balans mellan effektivitet och välmående. Emelie ser sin roll som en viktig del i att skapa en arbetsmiljö där människor kan prestera utan att bränna ut sig.
Framtiden ser ljus ut.
– Jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill bli ”när jag blir stor”, men jag vet att jag trivs bäst när jag får arbeta med människor och utveckling. Jag hoppas att jag får fortsätta vara i en miljö där vi växer tillsammans – och där vi har roligt på jobbet!
Skriven av Anna Werner
Kontakta oss »
Känner du till Salutprogrammet?
Testa 1 minut – Tryck på play!
Salutprogrammet är uppbyggt för att stötta utveckling av faktorer som bidrar till samarbete, prestation och arbetsglädje på jobbet.
Om du trycker på play-knappen får du en kort beskrivning av programmet och hur ni kan använda det i er organisation.
- Uppbyggt kring filmer och förberedda dialogfrågor.
- Kräver bara 20 minuters engagemang per modul.
- Passar för gruppmöten och arbetsplatsträffar.
Mer om Salutprogrammet