Krönika: Nycklar till att bygga en organisation som stärker välbefinnande.

Socialtjänsten står inför stora förändringar när den nya socialtjänstlagen börjar gälla nästa år. Landets socialförvaltningar kommer att behöva lägga fokus i sitt arbete på ett nytt ställe.

Hälsopromotiongruppens Anders Hanson ringar in en nyckel för att lyckas med förändringen – och den kan börja användas redan nu.

Följer frågan om den nya Socialtjänstlagen med stort intresse

Södertälje, Strömsund, Nora, Olofström, Hultsfred och Västervik, det är bara några av de kommuner där jag under 25 år som organisationskonsult har haft förmånen att arbeta med socialförvaltningen. Som organisationskonsult har jag mött både ledare och medarbetare och fått arbeta tillsammans med dem för att skapa positiv förändring.

Därför är det med stort intresse som jag följer frågan om den nya socialtjänstlagen. Den börjar gälla till sommaren 2025. Lagrådets remiss i frågan finns tillgänglig via Regeringskansliet och jag har läst den för att skapa mig en bild av vad den nya lagen innebär.

Det här är mina perspektiv på den stora förändring som är på väg. Som organisation har socialtjänsten i alla kommuner mycket att vinna på att förbereda förändringen redan nu. Något som i slutänden kommer att gynna medborgaren.

Fokus på att arbeta proaktivt – i praktiken salutogent

I lagrådsremissen är kärnan i den nya lagen formulerad på följande sätt.

”Målet är att ett proaktivt arbetssätt ska genomsyra hela socialtjänstens verksamhetsområde och på samtliga nivåer, dvs. samhälls-, grupp- och individnivå. Arbetssättet ska tillämpas inom alla socialtjänstens verksamheter. Beslutsfattare och yrkesverksamma ska betrakta sina uppgifter ur en proaktiv synvinkel.” (s 207)

För mig kan ordet proaktivt ersättas med salutogent, att arbeta på ett sätt som främjar hälsa.

Börja arbeta salutogent redan nu

Inför lagändringen behöver socialtjänsten planera för ett nytt och bredare angreppssätt i sitt arbete och troligen förbereda för nya roller i organisationen.

Jag menar att det är en bra start men att nyckeln för att lyckas ligger i att stärka en kultur som gör utvecklingsresan möjlig. Både ledare och medarbetare i socialförvaltningarna runt om i Sverige behöver stärka, utveckla och behålla ett arbetssätt som gör det lättare att ha ett gott bemötande kollegor emellan och i mötet med alla de medborgare som kommer med sina bekymmer.

Regeringskansliets webb finns samlad information om den nya socialtjänstlagen.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har en webbplats som löpande fylls på med information om den nya lagen.

Känner du till Salutprogrammet?
Testa 1 minut – Tryck på play!

Om du trycker på play-knappen får du en kort beskrivning av programmet och hur ni kan använda det i er organisation.

 

  • Salutprogramet involverar alla medarbetare på arbetsplatsen
  • Uppbyggt kring filmer och förberedda dialogfrågor.
  • Passar för gruppmöten och arbetsplatsträffar.

Mer om Salutprogrammet