Från minus 84 miljoner till resultat i balans – så gjorde kommunerna

Tänk om vägen till bättre ekonomi, sänkta sjuktal och snabbare omställning inte handlar om fler förändringsprojekt – utan om ett skifte i hur vi ser på människor och organisationer?

Det är precis vad flera välfärdsförvaltningar beskriver och delade med sig av under årets Salut Summit. Tankesättet på arbetsplatser har varit en grundläggande faktor till omställning och utveckling – ett skifte inifrån.

Samhället genomgår en demografisk omställning som påverkar välfärdsverksamheter i våra kommuner. Det utmanar både ekonomi och behovet av nya arbetssätt och ny teknik. En förutsättning att lyckas med denna omställning är engagerade och friska medarbetare som vill bidra och lyckas.

Från rädsla till tillit

Salut Summit 2025 samlade välfärdsförvaltningar från Södertälje, Nora, Bergs och Kramfors kommun. Deltagarna delade erfarenheter, insikter och material kring strategiska förflyttningar. Bakom sig har flera av verksamheterna resor där misstro, hög sjukfrånvaro och ekonomiska underskott varit vardag.

Deltagarna berättade hur de tröttnade på gnälligt klimat, stuprör och en lydnadskultur där rädslan styrde. Idag talar de om ökat engagemang, mer tillit, minskad sjukfrånvaro – och i ett fall: En vändning från minus 84 miljoner till ekonomi i balans. De talar om arbetsplatser där fler vill – och vågar – ta ansvar.

Vägen till omställning har varit ett skifte i ett tankesätt och synsätt där styrning, ledarskap och kultur hänger ihop.

 

Tydliga resultat

Effekterna från kommunerna är tydliga – både mätbart och omätbart:

  • Korttids-sjukfrånvaron har halverats – från 6,8 % till 3,73 %
  • HME-värdet (Hållbart medarbetarengagemang) har ökat från 74 till 82
  • Ryktet har förbättrats – vilket gjort rekrytering lättare och bättre
  • Produktiviteten har ökat från 690 till 775 timmar per år
  • Färre vikarier och högre närvaro ger bättre kontinuitet och kvalitet
  • Från ekonomiskt minusresultat till plusresultat inom en äldreomsorg för första gången på 12 år
  • Utveckling och digitalisering har tagit fart – tack vare ökad delaktighet och tillit

Ett skifte som börjar inifrån

Skiftet i tankesätt och synsätt har påverkat arbetsvardagen och människor:

  • från att informera → till att involvera
  • från detaljstyrning → till värdestyrning
  • från misstro → till tillit
  • från rädsla → till mod
  • från kontroll → till att skapa mening

Kommunerna betonar att framgången inte kommer från nya projekt utan snarare ett processtänk. Man har prioriterat utbildning för alla chefer och gett dem tid att landa i filosofin. Därefter har de utvecklat arbetsplatsträffar och arbetssätt i vardagen. Oavsett taktik så är en sak tydlig: förändringen sker inte uppifrån – utan tillsammans och inifrån.

Stolthet och framtidstro

När arbetsmiljön präglas av mening och sammanhang vill kollegor stanna. Medarbetare bryr sig mer. Orkar mer. Bidrar mer. Och blir ambassadörer för sin arbetsplats.

Det är ingen slump att deltagarna på Salut Summit talar om sina verksamheter med stolthet och framtidstro. Deras omställning påverkar inte endast arbetslivet, utan också något mycket större. Det stärker samhällen där människor mår bra och vill bidra. Beteenden smittar och människor tar med sig nya tankesätt även utanför jobbet.

Vill du veta mer?

Hälsopromotiongruppen kan förmedla kontakt för dig som är nyfiken på innehållet i denna artikel. Salut Summit arrangeras av Hälsopromotiongruppen som sedan 2002 jobbar med att skifta synsätt, förhållningssätt och arbetssätt inom offentlig sektor, näringsliv och civilsamhället.

Kontakta fredrik@halsopromotiongruppen.se

Kontakta oss »