Vem får vara med?

Vi behöver ett meningsfullt sammanhang!
Vem får vara med?
Den som saknar sammanhang har svårt att må bra. Att vara människa bygger på tillhörighet. Därför behöver vi alla ett meningsfullt sammanhang för vår känsla av sammanhang.

Varför är det så svårt? Eller, hur svårt kan det vara?

Jo det är svårt
Jo, det är svårt, det påminns vi starkt om i dessa dagar. Allvarliga händelser och olycka verkar ofta ha sitt ursprung i att människor inte får vara med. En människa som känner sig ovälkommen, ifrågasatt eller förbisedd kan bli desperat i sin längtan efter sammanhang och respekt. Tillvaron känns tom, själen fryser i detta tomrum och vill ha kontakt till varje pris (lånat av Hjalmar Söderberg).

Den som inte blir desperat och tar till våld kanske vänder sitt illabefinnande inåt och blir nedstämd, håglös och så småningom utmattad.

Varför dessa dystra rader?
Jo jag menar att vi måste bli bättre på att välja konstruktiva vägar som leder mot det vi vill ska bli. Apropå det som sker i samhället så handlar debatten om rasistiskt våld, mobbning och psykisk ohälsa. Det är bra att sådant diskuteras, för problem behöver analyseras. Men det leder inte till det vi vill.

Bättre målbilder
Vi måste i större utsträckning beskriva det vi vill ska vara, den hälsosamma bilden. Den som illustrerar vad som gör att människor kan må så bra det går och lyckas så gott det går med det som är viktigt. Alla människor behöver lyckas både med sitt liv och med sin uppgift. Detta blir mer möjligt när hon befinner sig i ett meningsfullt sammanhang. Ett sammanhang där hon kan känna sig delaktig och respekterad. Kanske till och med behövd och uppskattad av andra.
Det är sådana sammanhang vi måste skapa i både skola, arbetsliv och alla andra platser där människor kan finnas. Det är en salutogen ambition. Den kan tillämpas både i det dagliga mötet och när vi utvecklar organisationer och samhällen till att bli så bra som möjligt för alla människor.

av Anders Hanson just nu i Örnsköldsvik

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: