Salutogena reflektioner

Sommar hälsningar från Anders Hanson
Salutogena reflektioner
Den goda balansen, hur finner man den?
Med balans kan man mena många olika saker. Det kan vara balansen i livet i stort. Det kan vara balansen mellan arbete och vila, mellan att vara socialt delaktig och att vara för sig själv. Jag har några tankar på balanstemat.

Lyfta medarbetarskapet
I veckan som gick planerade jag tillsammans med en ledningsgrupp hur en förändrings- och utbildningsinsats skulle utformas för att lyfta medarbetarskapet i organisationen. I vårt samtal så blev det tydligt vad balans kan innebära när det gäller min roll i arbetet. Vi talade om två utgångspunkter, lydnadskulturen och ansvarskulturen. Där är det idag den senare som vi vill ska råda.

Ansvarskultur innebär att varje medarbetare har klart för sig varför verksamheten finns, vad vi ska uppnå, hur vi ska ha det och vad som är viktigt för att lyckas och så vidare. Den egna förståelsen och kompetensen både gör det möjligt och lockar till att ta ansvar. Arbetet blir roligare och kreativiteten att lösa uppgifter på bästa sätt både belönar och belönas. Bra va!

Jovisst är det bra men det finns oftast också en aspekt av ”lydnad” eftersom verksamheten kanske har lagstiftning, riktlinjer, rutiner och andra gemensamma förutsättningar som man måste följa för att helheten ska fungera. Därför är det en fråga om att hitta en god balans mellan det vi kan kalla den egna friheten i jobbet och de riktlinjer som är gemensamma. Forskning har ju också visat att det väldigt ”fria” även kallat gränslösa arbetet kan bli allt för stressande. Detta är förstås en individuell fråga, någon trivs bäst med rutiner och förutsägbarhet. Någon annan vill göra efter eget huvud hela tiden. Vad som är en god balans blir då olika för olika individer i samma arbetsgrupp.

Reflektera och planera
Just nu kanske du inte tänker så mycket på jobbet. Det är, i alla fall i almanackan, sommar och för många chans till ledighet från arbete och dags att förbättra balansen. Om vintern och våren varit ansträngande så finns det faktiskt en möjlighet att återställa orken och energibalansen nu. Den som är klok nog att planera sin ledighet så att den ger återhämtning och påfyllning av energi kan skapa en bra grund för den tid på året som är mörkare och mer ansträngande. Faran är dock att man vill hinna så många roliga ”saker” på sin ledighet att sommaren blir mer stress än vila.


Jag tänker att vi som människor måste eftersträva balans både över året, under en vecka och under ett dygn. En god variation mellan anstränging-vila, vakenhet-sömn, full fart- långsamhet och så vidare är avgörande för hälsan.

Så min uppmaning till dig och mig blir: reflektera och planera medvetet för balans så långt du kan påverka den i ditt sammanhang. Sommaren går fort förbi så planera inte in för mycket som tar din uppmärksamhet från det som bidrar till din balans.

Trevlig sommar och allt gott önskar jag Dig!

På återseende!

Anders

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: