Medarbetarskapets år 2016

Medarbetarskapets år 2016
Ny bok av Anders Hanson
Den 14 februari finns Anders Hansons nya arbetsbok för leverans. En ny bok och nytt sätt att göra medarbetarskap salutogent.

Ny bok och nytt sätt att göra medarbetarskap salutogent
Det finns många goda arbetsplatser. Där vill man jobba, dit känns det kul att gå nästan jämt. På en sådan plats kan man prestera bra och verkligen lyckas med det som är viktigt. Arbetsplatser som fungerar så har medarbetare som mår bra och stärks i sitt arbete. Dessa arbetsplatser skapar framgång för både människor och verksamhet. I slutändan blir det också riktigt bra värde för kunder och medborgare.

Det behövs kunskap, ledarskap och medarbetarskap för att skapa en sådan förutsättning och för att bevara den om man redan har den. Helt avgörande är också att fokusera på vart man vill och vad som är viktigt då. I detta nyhetsbrev har den inriktningen ordet salutogent. Salutogent innebär att fokusera på det som bidrar till hälsa. Människans förutsättningar för att må bra och lyckas kan inte stärkas genom att som viktigaste strategi kartlägga och åtgärda fel och brister.

Framgång i det här sammanhanget beror på människor som inriktar sig på att uppmärksamma, förbättra och belöna det som gör att det blir mer av det vi vill.

Kunskap om den goda arbetsplatsen
Vi har i tidigare böcker presenterat olika kunskapsområden för detta arbete. Salutogent ledarskap kom först 2010 och är den primära grunden för att rörelse i riktning mot den riktigt goda arbetsplatsen ska kunna äga rum. Salutogen kultur 2015 beskriver den viktiga dimension av framgångsfaktorer som finns i kulturen. Effekten av en ansvarskultur är hälsosam för både medarbetare, företag och kunder.

Medarbetarskapets år 2016
De många, de viktiga, de som verkligen genomför det värdeskapande arbetet är personalen. Ordet medarbetare låter bättre eftersom det ordet säger att alla behöver vara med för att det ska bli ett bra resultat. Ordet medarbetarskap är ännu bättre eftersom det betyder att alla på en arbetsplats är med och skapar något. Det som skapas är både ett gott sammanhang och ett gott resultat i verksamheten. Vi skapar ett sammanhang där det ska kännas inspirerande och stärkande att vara. Vi skapar ett bra resultat i arbetet genom samarbete, engagemang och ansvarstagande.

Ny bok och nytt sätt
Hälsopromotiongruppen har under många år haft som vanligaste uppgift att utbilda och träna chefer och ledare. Salutogent ledarskap har ”gått hem” kan vi konstatera. Detta hoppas vi få möjlighet att fortsätta med förstås.
Under 2015 blev det dock tydligt att efterfrågan är stor att kunna göra något pedagogiskt, engagerande och utvecklande med arbetsgruppen. ”Vi vill hitta ett sätt att utveckla salutogent medarbetarskap” fick vi höra vid flera tillfällen.
Därför finns det nu ännu en bok, en tankebok och arbetsbok med titeln: Vem har gjort slut på mjölken? ›› Där finns berättelsen, reflekterande tankar och kort teori om varför en arbetsplats är som den är och vad som kan påverka den i en hälsosam riktning.

Tankeboken – ett redskap
Att läsa, reflektera och samtala är en inspirerande väg till självinsikt. Boken testades med den pedagogiken i ett antal arbetsgrupper under hösten 2015. Vi gjorde det som en process där varje grupp hade tre träffar med uppgift emellan. Då hann vi bearbeta tre fokus: jag själv, vår arbetsgrupp och vårt kundfokus. Tankeboken och berättelsen blev ett sammanhållande redskap mellan träffarna.

Gemensamt ansvar
Det blir ingen framgångsrik ansvarskultur om ledaren ska dra hela lasset själv. Genom att väcka intresse och stärka förståelsen om detta i arbetsgruppen så kan ansvaret bli gemensamt. Salutogent medarbetarskap blir möjligt och kommer att stärka ledarskapet.

Hur gör du i din verksamhet för att utveckla medarbetarskapet?
Har du gjort något bra som du kan berätta om?

Skriv gärna några rader i ett mail till mig så kan jag samla och sprida fler framgångsexempel, anders@halsopromotiongruppen.se ›› Varma vinterhälsningar (idag +5 i Alingsås)

Anders Hanson

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: