Ledningens tankar läcker

Nu är vi igång!
Ledningens tankar läcker
Förra veckans tema handlade om att komma tillbaka till jobbet. Nu när vi varit tillbaka ett tag så vet vi hur det känns att vara där vi är. Hur det känns beror på många saker, men självklart så har ledarskap och medarbetarskap stor betydelse. Och där kan ett salutogent tänkande göra skillnad.

Högsta ledningen övertygade
Att salutogent kan påverka förstod vi när en fackordförande i en större kommun ringde och ville ha en utbildning i salutogent ledarskap och medarbetarskap för samtliga fackliga ombud. Han berättade att det hade börjat hända positiva saker i kommunen kopplat till arbetsmiljö, trivsel och minskade sjuktal. Och det verkar ha med det salutogena ledarskapet och medarbetarskapet att göra. I höst verkar detta var en verkligen viktig grej för hela organisationen och då måste vi från den fackliga sidan vara med på tåget. Hans övertygelse att det salutogena nu skulle bli en stor grej menade han berodde på att tre viktiga personer i högsta ledningen var övertygade om nyttan av salutogent ledarskap och medarbetarskap. ”det syns på dem att de tror på detta och det har blivit en annan stämning på våra möten”.

Upprymda
Vi på Hälsopromotiongruppen blir förstås upprymda av denna sorts berättelser. I skrivande stund ringer även en personalchef från en annan organisation och vill diskutera en utbildning för hela sin avdelning med 19 medarbetare. –”Vi behöver ha bättre kolla på vad salutogent är och hur vi kan stötta i det tänket ute på avdelningarna”.

Ledningens tankar läcker!
Ledningens tankar läcker? Ja, när en person med lite större påverkan har förstått och börjat gilla den salutogena idén så sprider detta en positiv energi i omgivningen. Därför är det ett lovande tecken när allt fler ledare ser betydelsen av ett främjande /salutogent synsätt för att kunna skapa friska och välfungerade arbetsplatser där människor tycker det känns gott att vara.

Detta var några salutogena tecken i tiden – visst går det åt rätt håll?

Salutogena hälsningar från Anders Hanson

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: