Kultur äter strategi

Kultur äter strategi till frukost
Det finns ett eller flera talesätt som betonar vad det är som egentligen skapar framgång i en verksamhet. Det handlar om den ständiga balansen mellan ekonomi och människor eller mellan strukturen och kulturen. Hur ska man få hårda och mjuka frågor att samspela på bästa sätt för att både organisationens resultat och långsiktiga hållbarhet ska bli bra?

Människorna avgör
Kultur äter strategi till frukost och kultur äter struktur till lunch. Det vill säga, varken strategi eller struktur leder till framgång på egen hand. Det är människorna i systemet som avgör. Det är människors kompetens, engagemang och arbetsglädje som ger energi och liv i en organisation.

Krockar mellan människans och strukturens behov
Traditionen inom organisering, styrning och ledning har en självklar och tydlig utgångspunkt i strukturtänkande. Det finns många som har kunskap, idéer och verktyg för att styra, optimera, mäta och redovisa vad som pågår och hur det fungerar. Ofta blir det små eller stora krockar mellan vad strukturen behöver och vad människor behöver. Människors tankar, känslor och samspel är nämligen mycket svårare att både bestämma, mäta och styra, det sker på helt andra villkor.

Optimera arbetsplatsens kultur
Många företag och förvaltningar har idag värdegrunder och visioner som talar om mänskliga värden och personalen som den viktigaste tillgången. Detta är bra! Det är början på en ny epok vill jag tro där öppenheten och förståelsen växer för det mänskliga som förklaring till framgång. Allt fler ledningar och andra beslutsfattare kommer att satsa mer medvetet på att optimera arbetsplatsens kultur. Det kommer i många verksamheter att bli en minst lika viktig del som arbetsplatsens struktur. Jag tror att denna utveckling också kommer att få legitimitet trots att det mesta i människors liv och arbetsplatsers kultur inte går att mäta på vanligt sätt. Det salutogena tänkesättet blir då väldigt användbart.

Skrivet vid ån i den lilla staden Alingsås en förmiddag i november.

av Anders Hanson

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: