Gör AFS 2015:04 hanterbar

Salutogent tänkande ...
Gör AFS 2015:4 hanterbar
Nu finns det föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö. Om du är chef så ska du känna till och följa dessa regler. Helt plötsligt så har kompetensutveckling inom ledarskap och medarbetarskap blivit en viktig strategi för att minska ohälsan i arbetslivet.

Det är Arbetsmiljöverket som tillsammans med parterna tagit fram dessa regler. Anledningen är att den ökande ohälsan framför allt har en psykosocial orsak.

Att ”göra rätt”
I många organisationer har man under våren informerat om att AFS 2015:4 nu gäller. Nu ska ledningar och chefer veta vad den handlar om och börja leva efter den. Den ska göra det lättare för arbetsgivare att göra rätt säger Arbetsmiljöverket. Den formuleringen är klok då den pekar på att detta handlar om att framför allt beskriva, utveckla och upprätthålla det som är ändamålsenligt för att människor ska kunna må bra och samtidigt lyckas i sitt arbete. Det blir då en främjande strategi, till skillnad mot en förebyggande där det gäller att inte göra det som riskerar att orsaka ohälsa.

Utbildning och utveckling
En viktig strategi för att stödja tillämpningen av dessa regler är att satsa på utbildning. Enligt Arbetsmiljöverket så handlar organisatorisk och social arbetsmiljö om: ledning, styrning, kommunikation, delaktighet, handlingsutrymme, fördelning av arbetsuppgifter, resurser och ansvar. Denna sorts förutsättningar stärks framför allt genom att göra mera ”rätt” och mindre genom att beskriva vad man inte ska göra. Genom utbildning, utveckling och förbättring går det att ta sig an dessa mänskliga dimensioner i en organisation. En främjande/salutogen strategi behöver kunskap om vad och hur hälsoförutsättningar påverkas. Det behövs förmåga och verktyg för både ledare och medarbetare att arbeta systematiskt med ”mjuka frågor”.

Det finns pengar
För de organisationer som har trygghetsförsäkring via AFA så finns det nu pengar till att utbilda chefer och arbetsmiljöombud. Gratis utbildning är inte fel och en fantastisk möjlighet eftersom det nu handlar om att stärka ledarskapet på ett sätt som verkligen kan påverka verksamhetens kvalitet och resultat.

Hälsopromotiongruppen är igång
Vi är redan igång i flera organisationer med ledarskapsutveckling som betalas av AFA-medel. Att stärka cheferna med ett salutogent synsätt är den bästa vägen för att både skapa friska arbetsplatser och en framgångsrik verksamhet. Det salutogena blir liksom självklart när det handlar om att arbeta och utveckla i riktning mot att det ska bli mer av det vi vill. Och att ”göra rätt” innebär då att målet är att få arbetsplatser med ett gemensamt ansvar för det som stärker välbefinnande och hälsa.

Följande ”AFA” utbildningar har vi
Genom att gå in på nedanstående länk så kan du läsa mer om vilka utbildningar vi har som du som är anknuten till AFA har möjlighet att få genomföra gratis.
Läs mer om AFA och utbildningar här >>

AFS2015:04
Läs mer om AFS2015:04 på Arbetsmiljöverkets hemsida genom att klicka här >>

av Anders Hanson, 18 maj 2016

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: