En salutogen sommarhälsning

Mormor är bra för hälsan!
Att mor- och farföräldrar är bra för barnens hälsa har forskare vid Karolinska Institutet och universitetet i Oxford kommit på. Det rapporterades i flera dagstidningar den här veckan.

Dessutom vet jag sedan tidigare att barnbarn är bra för mormor och morfars hälsa. Det är självupplevt så att säga. Det verkar som om även de små barnens föräldrar kan må bra av dessa relationer. Vad bra, det blir en vinna, vinna, vinna-effekt.

Utan att titta vidare på vad forskarna undersökt så kändes det i alla fall passande med denna reflektion så här i början av sommaren, snart semester. Denna period blir det mer tid att mötas och umgås mellan generationer och vänner.

Missa inte mötet
Om du också har semester eller annan ledig tid framöver så kanske du har massor med planer att hinna. Därför vill jag ge dig en liten salutogen påminnelse. Missa inte mötet! Kom ihåg närvaron och intresset för de som finns omkring dig. Detta är en viktig möjlighet att ta vara på, det är ju liksom själva livet. Om man glömmer denna dimension är det risk att man så småningom hamnar i konstaterandet att livet, det var det som pågick medan man själv var fullt upptagen med annat. (messade eller googlade till exempel).

Där man är när man är där
Att vara där man är när man är där och intressera sig för dem som är där när dom är där, har blivit svårare i vår uppkopplade tid. Därför behöver man påminna sig och öva detta. När det lyckas så gör man nästan alltid sig själv och andra gladare. Det är en form av stämningshöjning (uppskattning) som är både avkopplande och hälsosam. I den här klimatförändringen påverkas också känslan av tacksamhet och den har mycket positiv energi i sig.

Sommarens viktigaste möjlighet
Med lite ordlek kan man kanske beskriva det hela som sommarens viktigaste möjlighet till återhämtning. Att hämta något åter skulle kunna betyda att först sakta in och sedan ”gå tillbaka” till sig själv, där man är. För när man kommit åter till där man är och börjat umgås både med de omkring och med sig själv, så vårdar man sin själ.

Detta kanske blev en väl abstrakt sommarhälsning. Men den är i salutogen anda och så blir det lätt när andan faller på.

Trevlig sommar!

Anders Hanson med team

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: