En salutogen sommarfundering

Tankar om tid, liv och hälsa
En salutogen sommarfundering
Vilken hållning vill vi ha till vår tid ? ” Det kommer faktiskt lika mycket tid på nytt, som den som redan sprungit ifrån oss” säger Bodil Jönson i en radiointervju på SR P1 med Martin Wicklin. Bodil är fysiker och professor emerita och hennes tankar om tid har gjort henne till en älskad författare och föreläsare.

Hon säger vidare ” Därför försöker jag att inte fästa mig så mycket vid tiden, utan mer vad jag gör av livet”. Varför jaga tiden för att hinna med så mycket som möjligt, den går ju ändå, och det kommer ny ” Vi har nog inte ont om tid, men ibland kanske ont om liv”

Att rusa framåtlutad genom tillvaron eller vara lite mer tillbakalutad är därför lite olika typer av hållning till jobb, relationer liv eller rent av den egna hälsan.

Under sommaren får en del av oss möjlighet att stanna upp och reflektera över tillvaron. I bästa fall kan vi då gå ner i varv och fånga livet på nytt.

Efter flera månader med många långa resor i vårt avlånga land där jag som konsult träffat chefer och medarbetare inom en mängd olika verksamheter har också jag fått denna värdefulla möjlighet. Om även du som läser detta får denna möjlighet kan ett råd vara att stanna upp, läsa en bok, eller kanske lyssna på ett radioprogram och ta del av berättelser från människor om livet.

Våra erfarenheter eller årsringar
Helt kort vill jag hänga kvar i intervjun med Bodil Jönson innan jag kopplar ihop detta med det salutogena perspektivet. När Bodil var 4 år trodde hon att hon likt ett träd hade samma typ av årsringar inom hennes egen kropp. ”Om man skulle ha sågat av mig mitt itu, var jag helt säker på att det skull gå att se 4 årsringar”. Inte förrän hon var 8 eller 9 år förstod hon att så inte skulle vara fallet. Men då var denna övertygelse så befäst så nu kan årsring 75 även ha nära kontakt med den fjärde årsringen inom henne. Vi är alla våra årsringar samtidigt, och dessa kommunicerar med varandra.

En betydelsefull och Intressant hållning tycker jag, då det pekar på hur viktigt det är att bygga vidare på tidigare lärdomar, erfarenheter och framgångar, eller med andra ord, andra årsringar. En viktig salutogen gärning blir därför att reflektera över sina egna eller arbetsplatsens goda mönster som skapar ett stabilt träd.

Salutogena tankar om arbetstid med liv
Arbetsplatsens struktur är viktig med tidpunkter för möten, raster och rutiner. Detta bidrar till både ökad begriplighet och hanterbarhet för människor som delar ett gemensamt arbetssammanhang. Ibland kan detta tom. skapa en känsla av att vi ”sparar tid,”, men vår ambition är kanske snarare att skapa förutsättningar för ett meningsfullt arbetsliv. Det handlar således om innehåll och form, som båda förutsätter varandra.

Vad skulle hända om vi ägnade fler tankar till innehållet och det som bidrar till värde på vår arbetsplats dvs. fokuserar på det som ger liv, än att hinna klart med fokus på effektivitet där vi jagar tid? Prova själv och dra dina slutsatser. Vi tror att ett salutogent tankesätt kan vara en god grund och hjälp, som ger möjlighet att få mer positiv energi och livskraft. Det finns forskning som stödjer påståendet att vi mår som vi tänker och om vi tänker på hälsa kan vi konstatera att den är viktig för alla, vi vill må bra, orka i långa loppet. Vi består av kropp och själ, hälsan påverkas både fysiskt, psykiskt och socialt och existentiellt. Att välja goda tankar har därför många vinster.

Vilka tankar vill du fylla ditt sommarliv med?
- Vill du höra intervjun med Bodil Jönson i sin helhet eller lyssna på andra intervjuer? Använd SR play P1 Söndagsintervjun med Martin Wicklin.
Lyssna här >>


- Vill du läsa lie salutogen litteratur i sommar? Gå in på vår hemsida och ta del av vårt sommarerbjudande. 10% rabatt på allt i webshoppen fram till 5 juli.
Klicka här >>


Nu önskar vi en riktigt skön sommar!

Sommarfunderingar av Peter Lindberg den 28 juni 2017

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: