Dags för ett skifte!

Dags för ett skifte
Det är årsskifte snart
Kan vi hoppas att det blir mer än ett skifte av årtal i kalendern?

Det är fortfarande för mycket som är ofriskt i samhället, i organisationerna och i människors liv. Utanförskap, sjukfrånvaro och brist på mening är tecken på att det behövs mer uppmärksamhet på och fler insatser som kan förbättra och stärka mänskliga villkor (Drygt åtta av tio företag upplever problem med för många korta sjukskrivningar i nov 2015).

Hur ska det gå till?
Det handlar om strukturen, kulturen, klimatet och människors tankar om varandra. Vem kan påverka allt detta?

Vår idé är att det går att påverka och att väldigt många både törs och vill detta. Det finns exempelvis arbetsplatser som redan är både friska och framgångsrika. Utan att veta vad som gör det, så finns där trivsel, samarbete och engagemang på hög nivå. När en sådan arbetsplats börjar ställa frågan - Vad är bra hos oss och varför är det bra? Då blir det ännu bättre.

På andra arbetsplatser saknas välbefinnandet och prestationen är svag. Många gånger är det också arbetsplatser som driver sitt förbättringsarbete genom att fråga efter det som inte är bra och varför det inte är bra. Vanliga frågor - Varför ökar sjukfrånvaron? Varför har vi konflikter? Varför har vi svårt att rekrytera, och så vidare...

Detta är bara en aspekt av det skifte som det salutogena tänkte kan bidra till. Vi behöver se båda perspektiven, ohälsan och hälsan, rädslan och kärleken. Då kan vi lättare urskilja och se det som leder dit vi vill.

Ord och visor
Julreflektioner och nyårsönskningar kan man väl förlägga i denna sorts tankebanor. Det tror jag både är hälsosamt och inspirerande. Om vi reflekterar över vad som är viktigt så kan det salutogena bli egna ord och inga visor. När vi sedan möts så kan dessa ord bli ett bra snack som hjälper oss att göra mera verkstad.

Hoppas vi kan mötas nästa år igen och skruva ytterligare lite mer på det salutogena i livet. Tillsammans kan vi stärka det ledarskap och medarbetarskap som gör att människor både kan må bra och lyckas.

God Jul och Gott Nytt År
önskar Anne, Johanna, Peter, Staffan & Anders

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: