Är det jubileum eller?

Anders om 30 år med salutogenes
Är det jubileum, eller?
Ja, det känns så. Jag har nämligen kommit på att det i år är 30 år sedan jag stötte på ordet salutogenesis första gången. Det låter som en lång tid, samtidigt som jag upplever att vi bara står på tröskeln till en massa bra saker vi kan åstadkomma genom att tänka och agera salutogent.

Hur gammalt är ordet?
Jag var i Kalmar och höll utbildning förra veckan. En av deltagarna frågade, hur gammalt är det här ordet salutogent och det sättet att tänka? För honom var det nytt och han tyckte att det var otroligt intressant. Det är ganska vanligt att jag möter grupper där vissa är starkt engagerade för det salutogena synsättet och några har aldrig hört uttrycket förut.

Mitt svar på frågan blev att det har funnits i cirka 30 år. När jag senare kontrollerade min gissning så konstaterade jag att det var 1984 som jag stötte på Aaron Antonovsky´s bok Health Stress and Coping. Den hade kommit ut 1979 och det är i den boken Antonovsky presenterar sitt nya synsätt. Alltså skulle det vara 35 år, om det stämmer kanske någon annan som har tillgång till Antonovsky´s tidigare artiklar kan bekräfta.

Har de flesta tagit till sig?
När jag idag diskuterar med olika personer om det salutogena perspektivet och dess möjligheter så känns det fortfarande oftast som en slags introduktion och begreppsförklaring. Då kan man tänka att, visst borde de flesta som arbetar i sammanhang som ska påverka människors livsvillkor, välbefinnande och utveckling ha sett och tagit till sig detta synsätt. Men så är det inte. Det avviker antagligen så tydligt från ett traditionellt, patogent bristtänkande att det inte riktigt kan hävda sig.
Kanske är det på ett sätt bra. När något är ovanligt, lite svårt och möter annan idémässig friktion så blir det starkare när det väl når fram. Hur som helst, jag har i alla fall inte tröttnat. Det mesta är fortfarande ogjort och det vill gärna bli bra om man håller ut.

Fortsatt fin höst
Anders Hanson

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Prenumerera på
nyhetsbrevet Salut
Du kan anmäla dig till en prenumeration
på vårt nyhetsbrev Salut, helt kostnadsfritt.
Fyll bara i uppgifterna nedan:

    Ja, jag prenumererar gärna på Salut!

    Ditt namn*:

    Din e-postadress *: